viernes, 7 de junio de 2024

‘Para’t a l’homofòbia’, un projecte que apropa realitats del col·lectiu LGTBI a nous públics de la ciutat de Lleida

ACDC Lleida.cat treballa perquè la nostra societat esdevingui un espai comunitari on la igualtat, la convivència i la diversitat siguin els seus fonaments.

L’homofòbia és la presència de situacions discriminatòries, és l’odi, els prejudicis, la difusió d’estereotips negatius, el rebuig cap a unes formes de ser i estar en el món. Una opressió sustentada socialment, que comporta conseqüències psicosocials a les persones afectades, un deteriorament de les relacions interpersonals i compromet la convivència de tota la ciutadania.

Per aquest motiu, el projecte ‘Para’t a l’homofòbia’, de l’Associació Catalana per al Desenvolupament i la Cooperació Lleida.cat en col·laboració amb el Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, tracta de potenciar la implicació i l’educació en la cohesió social, la lluita per la diversitat sexual i de gènere de tota la ciutadania en general de les Terres de Lleida, però especialment es busca treballar amb nous públics, com la gent jove de la ciutat. D’aquesta manera, des de l’entitat es potencia la creació de nous espais de participació per al debat de nou públic, com la població immigrada o col·lectius amb un alt risc de vulnerabilitat, les entitats i grups que hi treballen o els col·lectius més propers a la nova realitat al nostre entorn.

I és que en més d’un terç del món, identificar-te com a persona LGTBI+ encara és un delicte, en setanta països es castiga amb penes de presó i en vuit, fins i tot, amb la mort. Segons l’última enquesta de l’Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea, el 38% va afirmar rebre insults, amenaces i assetjament en els últims 12 mesos. A l’Estat espanyol aquesta xifra s’eleva al 41%.

En aquest sentit, l'Observatori contra l'Homofòbia (OCH) va registrar el 2023 un total de 302 incidències LGTBI-fòbiques a Catalunya, xifra que suposa un augment del 27,4% respecte a l'any 2022 (237) i del 6,3% respecte a l'any 2021 (284). Lleida, per exemple, l’any 2015 va registrar el 30% de les denúncies per delictes d’odi o discriminació contra el col·lectiu LGTBIQ+.

És per això que des de ACDC Lleida.cat es treballa perquè la nostra societat esdevingui un espai comunitari on la igualtat, la convivència i la diversitat siguin els seus fonaments. Una societat que inclou la diversitat en el seu sentit més ampli, on són benvingudes, les persones de qualsevol edat, gènere, origen, discapacitat o diversitat funcional, diversitat sexoafectiva o d’altres interseccions.

Per fer-ho possible, l’entitat lleidatana té previst impulsar diverses accions que generin impacte entre la ciutadania com són diferents campanyes de comunicació i conscienciar, exposicions o emissions de documentals a diferents barris de Lleida i capitals de comarca de Ponent.

No hay comentarios:

Publicar un comentario