lunes, 8 de julio de 2024

Comença el viatge de l’exposició itinerant ‘ORGULLosa de mi. Para’t a l’homofòbia’ de l’ACDC.Lleida.cat

Amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania en vers les actituds homòfobes, l’exposició recorrerà els municipis de les Borges Blanques, Balaguer, Torrefarrera, Mollerussa, Alcarràs i Lleida ciutat

L’exposició ORGULLosa de mi. Para’t a l’homofòbia de l’Associació Catalana per al Desenvolupament i la Cooperació Lleida.cat comença demà, 9 de juliol, a les Borges Blanques, un viatge que la durà per diferents municipis de la Plana de Ponent. La mostra està formada per vuit panells que volen sensibilitzar a la ciutadania en matèria de diversitat, integració i normalització de la quotidianitat del col·lectiu LGBTQ+.

Així, al llarg dels vuit rolls up amb imatges s’explica com treballar en el dia a dia per evitar actituds o comportaments homòfobs, portant a terme petites accions que fan de la societat un espai més democràtic i integrador. La feina, l’entorn, l’educació o els àmbits de la vida en general són les temàtiques que s’aborden per tal d’identificar, evitar i esborrar actituds o comportaments que suposen un greuge cap a les persones del col·lectiu LGBTI+.

‘Para’t a l’homofòbia’
ORGULLosa de mi forma part del projecte de conscienciació i sensibilització que desenvolupa l’entitat sota l’epígraf ‘Para’t a l’homofòbia’, en col·laboració amb el Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, que inclou diferents accions com xerrades, projeccions de documentals o campanyes de comunicació i sensibilització. “Es tracta de potenciar la implicació i l’educació en la cohesió social, la lluita per la diversitat sexual i de gènere de tota la ciutadania en general de les Terres de Lleida, però especialment es busca treballar amb nous públics, com la gent jove de la ciutat”, explica Enric Figueres, responsable de projectes de l’entitat.

Un dels objectius principals del projecte en general i de la mostra en particular, és explicar el que coneixem com homofòbia. Aquesta xacra s'expressa en un continu que va des de l'exclusió o el rebuig fins a la violència verbal o física, amb un trist ventall de possibilitats que inclouen la burla, l'insult, la ridiculització, els malnoms, el robatori, la intimidació, l'assetjament a través d'internet, l'amenaça i l'agressió física o sexual. En aquest sentit, l’exposició advoca per mostrar una posició clara contra la discriminació en general i a favor de la diversitat, perquè aquest és el primer pas per combatre-la.

I és que tal com es detalla a l’exposició “aprendre a viure la diversitat és aprendre a viure en societat i prevenir discriminacions i abusos que generen sofriment, desigualtat i conflictes”. Per això la mostra remarca que “la diversitat és una excel·lent oportunitat educativa per a construir una altra escola possible en la qual totes les persones trobin reconeixement i respecte. Perquè l'orgull és l'oposat a sentir-se avergonyit, decebut, indigne o inferior als altres. És a dir: orgull és acceptar-se, estimar-se i sentir-se feliç amb un mateix. Arribar fins a aquest punt d'acceptació i amor propi és el veritable orgull de viure”.

Carpa els dies de mercat
L'Associació Catalana per al Desenvolupament i la Cooperació Lleida.cat muntarà una carpa (de 6 x 3 metres) en cadascun dels mercats setmanals dels municipis on es podrà visitar la mostra. A més hi haurà una taula informativa amb material divulgatiu que es repartirà entre els visitants amb l’objectiu de què la campanya generi l'impacte més gran possible en la ciutadania.

L’exposició recorrerà els següents municipis en aquestes dates de 9 a 14 h:

  • Les Borges Blanques, dimarts 9 de juliol, a la Plaça 1 d’Octubre.
  • Balaguer, dissabte, 20 de juliol, Plaça Mercadal o adjacents.
  • Torrefarrera, diumenge, 28 de juliol, Camí de les Comes (polígon).
  • Mollerussa, dimecres, 7 d’agost, avinguda del Canal.
  • Lleida, mes d’octubre, plaça de la Catedral (data exacta per confirmar)


No hay comentarios:

Publicar un comentario