Antirumors Lleida - Mirem-nos en Positiu



  MIREM-NOS EN POSITIU
RESUM DE L’ACCIO:

Amb aquest projecte l’associació Catalana per al desenvolupament i la cooperació, Lleida. Cat vol reflexionar sobre els rumors al voltant de la diversitat cultural  a la ciutat i a les terres de Lleida, per la qual cosa realitzarà accions concretes  que ens permetin  a tots adoptar una actitud més crítica i activa  davant la poca solidesa argumental dels rumors que tan afecten la convivència a la cuitat i del territori.

La primera etapa del projecte serà detectar els principals rumors sobre la immigració que afecten la convivència  i la diversitat cultural per poder contrastar-los  amb informació rigorosa i objectiva, i així aconseguir la desarticulació del mateixos en un exercici de  diàleg i no confrontació, ja que creiem que es pot transformar la passivitat que habitualment adoptem davant els rumors per actituds més  actives i constructives.

 De la mateixa forma  farem accions de sensibilització específiques: 

1.   Intervencions als espais de trànsit (carrer, mercats, etc.)
2.   Creació de materials de difusió antirumors : clauers, globus, tovallons i díptics específics per a cada un dels rumors prioritaris.
3.   Activitat lúdica: “Com vivim la diversitat a Lleida” com un espai de reflexió entorn a la convivència intercultural a la cuitat.
4.   Exposició “les mirades de la convivència” que mostri  com es  poden trencar els tòpics visualment, tot como part del procés gràfic per realitzar una exposició a gran escala per el centres cívics, biblioteques i altres espais del territori.

Cal dir que tot el procés estarà acompanyat per una web on es recolliran dades rigoroses, es mostrarà el procés de la estratègia  per afavorir la convivència desmentint els tòpics relacionats amb la immigració.


CONTEXT I JUSTIFICACIO

En els últims anys, l’augment  de la diversitat sociocultural de Lleida  ha generat la consolidació d’estereotips que sovint deriven en prejudici, es dir, en el procés de jutjar o de crear una opinió  sobre una persona o un col·lectiu sense que estigui fonamentada en una experiència real. Aquest fet  de prejutjar es observable en diferents àmbits i activitats socials ja que implica una manera de pensar relacionada moltes vegades a comportaments o actituds de discriminació.

Des de l’associació Catalana per al desenvolupament i la cooperació, Lleida. Cat,  Sabem que aquesta realitat posa en evidencia una situació  que dificulta la interacció i les relacions entre persones de diferents orígens culturals, ja que el prejudici acostuma a suposar una actitud  més aviat hostil cap una persona o grup determinat trobant-se l’origen de l prejudici en el de desconeixement i la por pel nouvingut.

Per aquest motiu considerem important desenvolupar un projecte de sensibilització que permeti  als habitats eines per aconseguir una interacció positiva  a partir d’un conjunt de accions que generin reflexió, participació  per combatre els rumors i el prejudicis al voltant de la diversitat cultural.

Eines  com  la informació rigorosa i objectiva, la formació, les  intervencions als espais de la Ciutat  i la creació de  materials de difusió (clauers, globus, tovallons i díptics específics per a cada un dels rumors prioritaris, Exposició , la xerrada “ com vivim la diversitat a Lleida” y las jornades de formació  permetran  afavorir la convivència i el diàleg entre cultures.

OBJETIU GENERAL
Augmentar la cohesió social a traves de una campanya de sensibilització que permeti reflexionar i actuar sobre  els principals rumors que afecten la convivència i diversitat cultural a  Lleida.

OBJETIUS ESPECIFICS
1)    Treballar en la desarticulació dels rumors utilitzant sempre una eina clau: la informació rigorosa i objectiva.      
2)    Poder realitzar i promoure la producció de materials en suports diferents i l’accés a la formació i la informació, com a mesura eficaç per fomentar iniciatives sobre la diversitat cultural.
3)    Promoure el diàleg, la participació dels participants i beneficiaris al projecte organitzant   activitats participatives obertes a tothom.
Fomentar la participació de voluntaris i associats, mobilitzant els recursos y serveis tècnics

RUMORS I ANTIRUMORS
1.           Els immigrants col·lapsen el sistema sanitari

 ARGUMENTACIÓ- ANTIRUMOR...es tracta de població jove i amb pocs problemes de salut.  Segons el Departament de Salut de la Generalitat, l’any 2006, el total de la despesa sanitària de la població estrangera representava el 4,3%del pressupost total, tot i que la població estrangera era quasi el 13% del total dels habitants de Catalunya.  Al mateix temps, les dades confirmen que, a Catalunya, les persones immigrades van al metge la meitat que els autòctons i que el consum farmacèutic dels pacients de nacionalitat espanyola es un 41% més elevat que els dels estrangers. I, en la mateixa línia, trobem que la despesa sanitària dels immigrants a Catalunya és la meitat de la mitjana catalana.

2.           “Ens estan  imposant la seva cultura”

ARGUMENTACIÓ - ANTIRUMOR “Sabies que…” ...de bon matí, prens cafè colombià i treus a passejar el pastor alemany. Vas vestit amb roba gallega, mentre escoltes flamenc gitano, condueixes un cotxe francès ple de gasolina kuwaitiana. Treballes a l’ordinador de fabricació taiwanesa. Reps una telefonada al mòbil finlandès.  Al migdia, l’àpat és gaspatxo andalús i paella valenciana, la beguda, txacolí basc i les postres kiwis neozelandesos. A la tarda, en comptes del serial veneçolà, veus una pel•lícula nord-americana protagonitzada per actor shispans i musicada amb rock britànic.
Al vespre, en un pub irlandès, planeges les vacances a Tunísia mentre beus una cervesa alemanya pagada amb euros. Arribada la nit, llegeixes una novel•la catalana mentre xarrupes te marroquí. Cuides la tulipa holandesa i el bonsai japonès. El teu rellotge suís marca la mitja nit (els nostres números són àrabs), etc. Les persones tenim identitats diferents.  Vivim en una societat humana multicultural.   Article de Xavier Torrens, professor de ciència política de la Universitat  de Barcelona

3.           “S’emporten totes les beques de menjador”


ARGUMENTACIÓ ANTIRUMOR...
Segons la Generalitat de Catalunya a l’hora d’atorgar els ajuts, es tenen en compte les condicions socioeconòmiques, geogràfiques i familiars de l’alumnat, i també l’escolarització en centres d’atenció educativa preferent de tots i totes les persones que demanin la ajuda.

La percepció d’un 72% dels catalans/es és que els / les immigrants reben bastant o molta protecció per part de l’administració. (Enquesta CEO 2011, Generalitat de Catalunya).  La realitat és que el nombre de beques de menjador s’ha duplicat en 4 cursos.  La realitat és que el pressupost s’ha duplicat en els últims 4 cursos. La realitat és que només  el 15’3 % de les beques de menjador són per a persones immigrants.  Per tant,  podem afirmar que mai tants infants  nacionals havien rebut tantes beques de  menjador com en el curs 2010-2011.  Dades extretes de:  www.bcnantirumors.cat

4.           Els locals d'immigrants no compleixen la normativa i gaudeixen de més avantatges

ARGUMENTACIÓ ANTIRUMOR  El comerç immigrant representa un 11% del total. La Paeria ha inspeccionat 50 locals al Centre Històric, on es concentra, i s’han tramitat 8 tancaments per incomplir la normativa, dels quals 3 ja han pogut reobrir després de fer les modificacions necessàries.  Els controls es fan de forma periòdica, en diferents barris de la ciutat i en diferents tipologies d’establiments.

Estudi sobre la situació del comerç immigrant a Lleida de la Regidoria  de Promoció Econòmica i de la Universitat de Lleida octubre del 2011

El 47,2 per cent dels 305 establiments que hi ha a la ciutat regentats per estrangers -el comerç immigrant a la ciutat representa un 11% del total- corresponen a la nacionalitat asiàtica, seguida de la població del Magrib i Egipte. L'activitat principal és la restauració, seguida de l’alimentació i el comerç mixt (supermercats i basars). Pel que fa a la distribució per barris, els que més comerç immigrant concentren són el de Princep de Viana – Clot, Centre Històric i Universitat.

El col·lectiu immigrant compra en establiments locals productes d’abastiment quotidià o que els establiments de comerç alimentari ofereixen una activitat comercial especialitzada, que es dirigeix a una demanda local, bàsicament estrangera. El sector serveis és el més predominant, sobretot en la restauració, i, en general, la integració de l’activitat econòmica regentada per estrangers és positiva.

5.           Els  immigrants fan compres amb xecs de l'ajuntament : Estem  gestionat l’ informació

6.           L´ajuntament dóna cotxets de bebè l’ajuntament a famílies immigrant:  Actualment estem  gestionat l’ informació


Exposició..................................










                             









No hay comentarios:

Publicar un comentario